In vijf stappen jouw fotoshoot voorbereid

Gepubliceerd op 26 juni 2020 om 22:48
Ondernemer met een camera in het gras fotograferen in noord-holland voor ondernemende vrouwen

Je gaat ook niet een presentatie in zonder voorbereiding, toch? Met een fotoshoot is het net zo! De voorbereiding van je fotoshoot is cruciaal, want door de voorbereiding weten jij en jouw fotograaf precies wat het einddoel is. In deze blogpost wil ik je in vijf stappen vertellen wat er allemaal bij de voorbereiding komt kijken, lees je mee? 


Stap 1. Wie, Wat, Waar, Wanneer

Ja, het is alsof je een doel voor jezelf opschrijft. Alleen is het nu voor de fotoshoot! 

Ik vind het belangrijk dat je je WHY weet, want zo heb jij het plaatje, je einddoel, helder.

 

Vul het volgende voor jezelf in om je WHY helder te krijgen:

Wie wilt mijn ideale klant op de foto zien?

De eerste indruk is super belangrijk, dus vraag jezelf af hoe je jezelf wilt presenteren bij de eerste indruk met je ideale klant. Wat moeten zij denken als zij jouw foto langs zien komen op Google, Social Media of je website?

Je kan je heel zakelijk presenteren, door bijvoorbeeld een nette jurk te dragen. Ook kan je je minder professioneel presenteren, door "dagelijkse" kleding aan te doen. Het heeft beiden zijn voordelen. Door je professioneel te presenteren op een foto kom je zakelijker over en door dagelijkse kleding aan te doen kom je laagdrempelig over. 

Denk na wie jouw ideale klant is en wie zij op de foto terug willen zien. Of liever, wie zij eerder een berichtje zullen sturen.

(kleine disclaimer: Blijf wel alsjeblieft bij jezelf. Ga geen mantelpakje aandoen als je dat zelf nooit draagt en het totaal niet bij jouw bedrijf past ;) )

 

Wat wilt mijn ideale klant op de foto zien?

Je ideale klant wilt niet alleen jou zien, maar ook alles dat ze kunnen tegenkomen als ze jou inhuren of jouw product bestellen. Ben je fotograaf, laat je camera's terugkomen op de foto's. Masseer je, laat dan foto's maken terwijl je aan het masseren bent. Maak je sokken... volgens mij snap je het!

 

Waar wilt jouw ideale klant jou zien?

Dit is ook weer een beetje zakelijk of niet. Er zijn verschillende plekken waar je je fotoshoot plaats kan laten vinden. Als je veel 1-op-1 afspreekt met je klant, spreek je misschien wel bij een leuk koffie tentje af. Laat dan ook in een tof koffie tentje je fotoshoot plaatsvinden, zodat je ideale klant dat verwachtingspatroon heeft. Als je wat zakelijker over wilt komen, kan je een vergaderruimte afhuren voor je fotoshoot.

 

Wanneer wilt jouw klant jou zien?

Laat je fotoshoot in de zomer plaatsvinden als je yogadocent bent en in de natuur bent! Zomerse foto's doen het goed bij je ideale klant. Voor de leuke koffie tentjes kan je ook in de winter daar terecht voor mooie, warme foto's.

 


fotoshoot op het strand met vrouwelijke ondernemer die een boek leest

Uit de beeldbank van Marianne Nijenbanning

Stap 2.  Maak een Moodboard

Ik vraag altijd aan mijn klanten om zelf op zoek te gaan naar inspiratie voor hun fotoshoot en 10 inspiratie foto's naar mij toe te sturen. Sinds ik onderneem heb ik Pinterest borden opgebouwd die jou kunnen helpen met het vinden van inspiratie, je kan hier klikken om de borden te bekijken!

Zelf zoek ik dan ook 10 inspiratie beelden op en hiervan maak ik dan altijd een moodboard die ik deel met mijn klant. Eigenlijk is het maken van je moodboard ook een stukje van je WHY, omdat je door je moodboard je einddoel heel duidelijk te zien krijgt.


 Stap 3. Kies een datum en locatie

Stuur inspiratie naar je fotograaf voor de locatie, maar laat de fotograaf de beslissende factor zijn voor de locatie. Je fotograaf heeft misschien ervaring met eerdere klanten in dezelfde branche en kan waardevolle advies geven over de juiste locatie.

Laat de fotograaf ook toestemming vragen voor de fotoshoot! Ik vraag altijd toestemming aan de locatie (een restaurant of koffie tentje) om te fotograferen. Je weet namelijk niet altijd van tevoren of het mag van de eigenaar van de locatie en zo zit je wel met een veel fijner gevoel tijdens je fotoshoot

Spreek ook duidelijk een datum en tijd af met de fotograaf. Het is handig om je fotograaf een tijd te kiezen i.v.m de zon en het licht.


Fotoshoot met een vrouwelijke ondernemer in een restaurant met een fotograaf en model

Uit de beeldbank van Elles Ottens

Stap 4. Je uitstraling

Ik raad altijd aan om je kleding zo rustig mogelijk te houden. We willen namelijk dat JIJ op de foto straalt, niet de kleuren van je kleding. Maar let ook op logo's en drukke prints, ook deze kunnen de show stelen van jou in een foto. En ja, je wilt dat de blik van je ideale klant bij een foto direct naar jou gaat i.p.v je kleding. Anders maak je geen indruk bij je ideale klant en dat is zonde van de belangrijke eerste indruk die je achter wilt laten ;) Als je je werkkleding aandoet tijdens de fotoshoot, is dat natuurlijk alleen maar goed. Kijk ook of je je huisstijl kleuren terug kan laten komen in jouw kleding, dat versterkt je branding!

 

Draag je accessoires? Neem meerdere accessoires mee naar de fotoshoot om daar van accessoires te kunnen wisselen als je dat wilt. Deze tip is ook voor je make-up! Neem wat make-up mee om af te kunnen wisselen en diversiteit te creëren tussen de foto's.

 

Bij je uitstraling horen ook de spullen die je gebruikt tijdens het uitvoeren van jouw werk. Maak een attributenlijst voor jezelf met spullen die je tijdens de fotoshoot kan gebruiken. Bijvoorbeeld je laptop, oortjes, notitieboek, een naslagwerk dat je vaak erbij pakt, kwasten, noem maar op! 

 

Tip: Weet je niet zo goed hoe je eruit wilt zien op de foto? Laat je adviseren door een stylist. Ook kan je een visagist inhuren voor de fotoshoot. Ik heb zelf Lisanne in mijn netwerk zitten, ik raad haar aan als visagist en stylist voor jouw fotoshoot! www.poederloeders.nl


Stap 5. Oefen met poseren en spontaan lachen

Het is helemaal niet erg als je niet op commando spontaan kan lachen (dit is zelfs ontzettend knap als je dit kan). Je kan het wel oefenen! Door veel Funny Home Video's te kijken en hieraan te denken tijdens de fotoshoot bijvoorbeeld. Vaak merk ik dat door de fijne communicatie waar ik veel aandacht aan besteed, ik een band met mijn klant opbouw waardoor gesprekken spontaan beginnen en daar ook spontaan lachen in voorbij komt. 

 

Ook voor het poseren heb ik een Pinterest bord waar je voorbeelden kan vinden over verschillende poses. Die vind je hier!


Fotoshoot in de duinen met fotograaf schrijvend in een notitieboek met de duinen op de achtergrond

Uit de beeldbank van Marianne Nijenbanning

Dat waren vijf belangrijke stappen voor de voorbereiding van jouw fotoshoot. Ik hoop dat je er veel aan gaat hebben als je jouw fotoshoot gaat voorbereiden! Al deze stappen en meer heb ik in een e-book verwerkt die ik jou opstuur voorafgaand een fotoshoot, zodat je het nog rustig kan doorlezen. Natuurlijk kan je mij altijd dan een berichtje sturen om met je mee te denken en je te helpen. 

 

Als je nog geen fotoshoot gepland hebt staan of benieuwd bent hoe ik te werk ga voor jou, kan je mij een berichtje sturen voor een gratis kennismakingsgesprek

 

Hopelijk tot snel!

blogpost infographic van by joy photography

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.