5 tips voor betere foto's met je smartphone

Gepubliceerd op 22 december 2019 om 16:56
5 tips voor betere mobiele foto's

Hoewel je mobiel nog niet een professionele camera kan overtreffen, worden ze wel steeds veel beter in het maken van foto's. Ook ik pak sneller mijn mobiel erbij dan mijn camera om een foto van iets te maken!

Ik wil je graag 5 tips meegeven die je mobiele foto's een upgrade gaan geven.

5 tips voor betere mobiele foto's

1. Maak je camera schoon.

Toen ik in Valencia was met mijn ouders vonden we een heel mooi paadje met palmbomen en andere planten. Mijn moeder, mijn stiefzusje en ik wilden allemaal wel een toffe foto in het midden van het pad. Dus zij poseerden en de ander maakte de foto.

Alleen was de foto van mij erg wazig en slecht gefocust. De boosdoener? De foto was gemaakt met de mobiel van mijn moeder en die was heel vettig geworden van de zonnebrand.

Ik maakte hierna een foto van mijn moeder en zag de vieze camera. Needless to say: de foto van mijn moeder was heel leuk.

2. Zorg voor genoeg daglicht

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Alle foto's draaien om licht. Natuurlijk is de ene mobiel beter met minder licht dan de andere, maar als je echt mooie foto's wilt, zorg dan voor genoeg licht!

Fotograferen met genoeg (dag)licht kan je hele foto veranderen. Hoe? Als je een foto met weinig licht maakt, zal je zien dat de foto heel korrelig wordt. Dat betekend dat de ISO omhoog gaat (de gevoeligheid van de sensor) De sensor ziet weinig licht en gaat zelf gaatjes invullen om de foto toch scherp te krijgen. Tot een zekere hoogte kan dit, maar hoe hoger de ISO, hoe minder mooi de foto wordt. 

 

3. Kijk waar het licht vandaan komt

Het maakt een enorm verschil of het licht van voren komt, van achter of van de zijkant.

Ik zou sowieso uit de volle zon blijven, omdat dat hele lelijke schaduwen kan maken op je gezicht. 

Zoek de schaduw op of shoot met bewolkt weer zodat het licht meer diffuus is. Dit zal het fotograferen met je mobiel veel makkelijker maken! 

 

 

 

 

5 tips voor betere mobiele foto's

4. Kijk naar de achtergrond

Fotografeer je een persoon of een product? Uiteindelijk maakt het niet uit, in alle gevallen is het belangrijk dat je naar het complete plaatje kijkt. Niet alleen naar het product/ de persoon zelf, maar ook naar wat er op de achtergrond gebeurd. 

Fotografeer je een vriendin in een leuk straatje? Kijk even of er geen andere mensen verder in de straat raar naar je mobiel kijken of dat er een vuilnisbak bijvoorbeeld op de foto staat.

Oftewel: Alles dat de aandacht wegtrekt van de voorgrond!

5 tips voor betere mobiele foto's
5 tips voor betere mobiele foto's

Hierboven zie je twee voorbeelden waarbij ik niet op details heb gelet.

Bij de foto links met Coco Chiara zit er een knalrood kinderautootje in de foto (we maken allemaal fouten he)

Bij de foto rechts zie je een mok met koffievlekken aan de rand. Ook is de achtergrond achter het boek erg onrustig. 

5. Bewerk je foto niet té veel.

Vroeger gingen we helemaal los met filters. Tegenwoordig bewerken we foto's nog steeds, maar is het allemaal wat natuurlijker. Ik raad je aan om je foto's te bewerken, omdat ik vind dat de gemaakte foto niet het eindproduct is.

Hieronder zie je links een foto hoe hij RAW uit mijn camera komt, rechts zie je hoe ik hem bewerkt heb!

 

Fijne apps om je foto's mee te bewerken op je mobiel:

- VSCO

- Lightroom cc

- Snapseed

5 tips voor betere mobiele foto's
5 tips voor betere mobiele foto's

Extra tip!

 

 

Wist je dat je op veel mobiels foto's in RAW kan nemen?

Als je weet dat je een foto gaat bewerken, probeer hem dan eens in RAW te schieten. Je mobiel zal meer informatie over de foto opslaan en zo kan je veel meer eruit halen tijdens het bewerken dan wanneer een foto een JPEG is.

 

Op mijn mobiel vind ik de RAW stand hier: (Oneplus 7t)
Camera > Pro stand > button waar normaal JPG staat > Klik op RAW

 

Op Samsung werkt het zo (als ik het goed heb):

Camera > instellingen > opties opslaan > RAW-exemplaren (pro)

 

Op Iphone kan je niet in de Apple instellingen RAW instellen. Hiervoor moet je een andere app downloaden.

Een paar voorbeelden hiervoor: 

1. Halide / €5,49

2. VSCO / Gratis

3. ProCam 5 / €5,49

Bron

 

 

Heeft deze blogpost jou geïnspireerd om meer uit je mobiele foto's te halen?

 

Veel liefs, Joy

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.